Cruise rond Madeira en Porto Santo

15 augustus 2014

Nadat de Cardo een stormachtige eerste etappe gemaakt heeft naar Madeira, verblijft zij een maand rond Madeira en het nabijgelegen kleiner eilandje, Porto Santo. Verschillende opstappers en bezoekers komen genieten van de mooie eilanden en de zeeën er omheen.

Na aankomst in de haven van Funchal, neem ik met mijn reisgenoten Roland en Jurjen tijd om even bij te komen, een terrasje aan de haven, en via de wifi-verbinding weer even bloggen en mailen. Tijd ook om de communicatieapparatuur te laten repareren, die tijdens de heftige storm in de Golf van Biskaje buiten werking is gesteld.

Als Roland en Jurjen vertrokken zijn, komen bezoekers invliegen. Joy en Caro komen langs, En Roderick en Eva, Met hen tweeën maak ik een driedaagse trip naar het eiland Ilhas Desertas, zo'n 25 mijl van Funchal. De naam zegt het al, geen disco op het eiland, slechts vogels in verbluffend mooie, ruige natuur. De 2 natuuurbewakers wijzen op het risico met zwemmen: tot op dicht tegen de huid van de Cardo zeehonden, die wanneer ze met kleintjes zijn, stevig van zich af kunnen bijten!

Zaterdagnamiddag in het noord-oosten van Madeira in Baia da Adria geankerd. s'Nachts om 5 uur bij een gierende valwind van 40 kts vanaf de rotsen, ontdekken wij wat het betekent wanneer je te weinig marge neemt met de ankerketting: 3 - 4 maal de lengte van het schip is meestal safe, bij 2 maal loop je het risico uit je kooi te moeten! Gelukkig wekte het extra zintuig ons tijdig en bleven we met vereende krachten nog redelijk ver van de kwekerijbakken.


In de eerste week van September wordt de start van de Madeira wijnoogst gevierd middels folklorische dansen en muziek. In de tweede week komen mijn kinderen Alexander, Marcel en Madelien mij opzoeken om samen de omgeving te verkennen. Het weer is onberekenbaar: steeds weer blijken de feitelijke omstandigheden anders te zijn dan de voorspellingen waardoor we op het verkeerde been gezet werden of beter gezegd de wind niet altijd in de zeilen hadden! 

Zowel heen als terug van Madeira naar Porto Santo, ruim 30 nm, eerst reven, dan windstilten en tenslotte wind vanuit een hoek die 180gr tegenover gesteld is.

Dit geeft een wel heel knobbelige zee, waarbij op de terugweg vlak voor Madeira, de golven tot 5 a 6 meter opstuwen. In combinatie met de deining van een storm uit het Azoren-gebied én de daartegen draaiende wind, stuwt dat het water over de kont van de Cardo. Enerverende momenten dus. Wij zien meerdere walvissen die zó dicht bij zwemmen, dat we ze zelfs onder water kunnen volgen. Prachtig en heel spannend!

Op Porto Santo hebben de drie een berg beklommen waarbij Madelien doodsangsten uitstaat omdat de jongens natuurlijk over het meest nauwe richeltje de top willen bereiken -altijd op zoek naar uitdagingen, de boys! Gelukkig zit ik op de Cardo een boekje te lezen! In Macheco geankerd (zonder krabben!!) en het dorp bezocht waarna de laatste avond weer in Quinto do Lorde.

Aan het einde van vier mooie week wordt het tijd om naar Funchal te varen waar mijn volgende opstappers, Hans en Theo. Daar gaan wij in de lokale supermarkt eten in te slaan en ons voorbereiden op de volgende etappe naar Gran Canaria!


  

Plaats hier uw reactie

 

Reacties

Door: Jeske Verbij | Geplaatst op: 19 september 2014

Super fijn dat je kinderen zijn gekomen! Nu met Hans en Theo op naar Cran Cannaria! Heel veel plezier en behouden vaart! Liefs vorr jullie drietjes. Jeske

Door: Jaap Schoeman | Geplaatst op: 16 september 2014

Hi Luc,

Mooi om te lezen. Ben weer een term rijker (als landrot): een 'knobbelige zee'.
Had ook gebruikt kunnen worden in "De kleine kapitein".
Veel plezier met je kinderen en volgende etappe.

Route

Map Setting Sail

Nog
dagen tot Luc terug komt!

Days
Hours
Minutes
Seconds

Nieuws

28 juni 2016

25 juni Luc aangekomen in de haven van Amsterdam

" De tocht is volbracht"

07 april 2016

De Cardo vaart uit naar New York

Vandaag, 7 april, is de Cardo uitgevaren van Sint Maarten naar New York. Binnen drie weken verwacht schipper Luc Overtoom daar aan te meren.

26 februari 2016

Aankomst in St Maarten aan einde 10e etappe

De Cardo is op vrijdag 26 februari binnengelopen in de haven van Margot, de hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten.
 
Make your donation
Make your donation
 
Join us in your holiday
Join us in your holliday
 
Check our sponsors
Sponsors
 
Follow us and keep in touch
Follow us and keep in touch
  • Sponsors