3e etappe: Gran Canaria - Martinique

01 november 2014

We zijn nu halverwege de afstand Gran Canaria - Martinique., vandaag 1400 nm. We zijn aangekomen in een gebied met squalls, hevige regenbuien van een minuut of 20 waarin vaak veel wind zit.
Een prachtig fenomeen met vlak gewaaide zeespiegel, hoosen en grote snelheid van de boot door flinke windstoten.
De afgelopen 10 dagen hebben we regelmatig mooi en helder weer gehad met goede wind op de kont van tussen 15 en 25 kts. Het gaf ons daggemiddelden van 140 tot 160 nm, lekker dus. De prognose is daarom ook dat wanneer deze wind zo bl;ijft, de ETA rond 23 november is!

Het leven aan boord is gevuld met wacht lopen van 2 uur (alle 4 bemanningsleden sturen alleen en autonomm), eten maken (wederom uitstekende koks aan boord!), lezen en genieten.
Ter hoogte van de Kaap Verdische Eilanden zijn er bij een gijp popnagels losgeschoten die de verbinding tussen de giek en het lummelbeslag maakte waardoor ook een scheurtje aan het onderlijk van het grootzeil ontstond.
Het betekende dat we giek en grootzeil weg moesten nemen, dit is straks aan wal eenvoudig te repareren.
De keuze was afbuigen naar Kaap Verdie voor directe reparatie of doorvaren naar Martinique. We kozen voor het laatste doordat in de voordewindse rakken, de genua bak en het grote stormfok op het kotterstag ons nog voldoende snelheid gaf. Dit blijkt ook zo te zijn gezien de daggemiddelden, so far....

In Funchal Madeira had ik al de twee bovenste brackets van de stuurautomaat met grote platen aan de binnenkant van de spiegel verstevigd, gaandeweg deze etappe dreigde ook de onderste (hoofd)bracket uit de spiegel te scheuren. Om dat te voorkomen hebben we het roer van de stuurautomaat gedemonteerd en de piloot buiten werking gesteld. Ook een reparatieklus voor in Martinique!

Met het tonijnvissen zijn we nog niet succesvol: 1 beet van naar schatting 5 kilo raakte halverweg het binnenhalen los en gisteren was een grote Cory's shearwater vogel zo onwijs om in het aas te bijten. Gelukkig hebben we hem kunnen verlossen van de haak die dwars door zijn snavel stak.
Daarentegen houden de vliegende vissen erg van ons: gisterenavond vloog een stevig exemplaar door het luik boven de kombuis naar binnen, zo direct de bak in waar Tarcisio juist de afwas deed... je verzint het niet..

Plaats hier uw reactie

 

Reacties

Door: Jaap Schoeman | Geplaatst op: 25 november 2014

Hi Luc,

Martinique is een mooie verjaardagsbestemming! Van harte gefeliciteerd en veel plezier daar. Goed om te lezen dat de reis tot dusver voorspoedig en plezierig verloopt.

Hartelijke groet,
Jaap

Door: Theo Kok | Geplaatst op: 25 november 2014

Hurrah, you made it! Well done en van harte gefeliciteerd met de succesvolle oversteek. Hoop, dat het kompaslicht nog functioneert / goede diensten heeft bewezen en dat de opgelopen averij snel verholpen kan worden. Geniet van het (hopelijk) mooie weer en de vaste grond onder de voeten, want in ons kikkerlandje is inmiddels de eerste (nacht)vorst ingetreden. Groet, Theo

Door: geert schneemann | Geplaatst op: 21 november 2014

mooi verhaal, jullie moeten zo langzamerhand er wel zijn, in Martinique.
Luc, ik heb je de 15de een mailtje gestuurd, kun je me even antwoorden, dan kan ik ook weer verder.
veel plezier en behouden vaart,
geert schneemann

Route

Map Setting Sail

Nog
dagen tot Luc terug komt!

Days
Hours
Minutes
Seconds

Nieuws

28 juni 2016

25 juni Luc aangekomen in de haven van Amsterdam

" De tocht is volbracht"

07 april 2016

De Cardo vaart uit naar New York

Vandaag, 7 april, is de Cardo uitgevaren van Sint Maarten naar New York. Binnen drie weken verwacht schipper Luc Overtoom daar aan te meren.

26 februari 2016

Aankomst in St Maarten aan einde 10e etappe

De Cardo is op vrijdag 26 februari binnengelopen in de haven van Margot, de hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten.
 
Make your donation
Make your donation
 
Join us in your holiday
Join us in your holliday
 
Check our sponsors
Sponsors
 
Follow us and keep in touch
Follow us and keep in touch
  • Sponsors