5e etappe: Door het Panamakanaal!

04 januari 2015

Met Caroline vaar ik naar Aruba. Daar pik ik Titus op en met hem zet ik koers naar de haven van Colon, aan de ingang van het Panamakanaal. De tocht naar Colon Harbour zal ons heugen: 30 - 35 kts.

NO wind is op zich goed te doen, maar vanuit Cartagena stroomt rivierwater de zee in en de effecten daarvan zijn nog tot op zo'n 100 mijl buitengaand te merken: hobbelig van alle kanten, overslaande golven van alle kanten, inclusief een spontane zwemvest opblaas!

Als wij aankomen in de toegangshaven van het Panamakanaal zijn wij inmiddels in 2015 beland. Nu na alle paperassen in Colon Harbour verwerkt te hebben, de liners ingehuurd, de trossen en beschermingsbanden op de Cardo, zijn we echt klaar om dit fantastische maritieme bouwwerk uit 1899 in te varen!

De formaliteiten bij douane en immigratie hebben wij snel genoeg geregeld. Maar wij hebben niet begrepen dat dit nog bevestigd moet worden en tegen de tijd dat wij dat door krijgen, moet de procedure in feite herhaald worden. Het wachten duurt acht dagen, We liggen acht dagen in Shelter Bay Marine bij Colon, de haven aan de noordelijke toegang van het kanaal. Wij zoeken regelmatig verkoeling in het zwembadje en maken een uitstapje naar Panama City, op 2 uur afstand met de auto.

Eindelijk mag de Cardo de machtige sluizen in. In drie achtereen volgende sluizen van het complex worden we 26 meter omhoog gebracht naar het niveau van het Gatun Meer. De sluizen die in 2014 zijn opgeleverd zijn enorm: de sluisdeuren zijn ruim twee meter dik om de waterdruk te kunnen weerstaan en de grootste is maar liefst 25 meter hoog. Overigens wordt er verderop gewerkt aan een parallelle set nog veel grotere sluizen, die de capaciteit van het kanaal gaan verdubbelen.

In de sluis liggen wij in de schaduw van een groot vrachtschip en naast een cruiseboot. Een mooie ervaring om een groep nieuwsgierige Amerikanen die over de reling hangen uit te leggen wat wij met Setting Sail willen bereiken. Een van hen laat meteen een donatie van €10 euro zakken – de inzameling gaat ook hier door!

Eenmaal door de sluis varen we over het Gatun meer. Prachtig! Dan door een kanaal dat door het gebergte is uitgehakt, de Gaillard Cut, naar het Mirafores meer. Vandaar gaan we door de sluizen weer in drie stappen 26 meter naar beneden. Met Panama City aan onze linkerhand varen wij onder de Bridge of the Americas naar het open water van de Golf van Panama.

In de haven van Balboa, waar Titus en ik onze voorbereidingen willen treffen voor de overtocht naar Galapagos, is geen plaats in de twee Marina's. Wij liggen uiteindelijk vijf dagen op een mooring-plaats aan een boei. Diesel tanken en water innemen vergt nog wat soebatten , maar uiteindelijk kunnen we na een paar uur wachten toch in de tweede Marina terecht. Klaar voor Pacific!

Bekijk ook

5e etappe: Door het Panamakanaal!

5e etappe: Door het Panamakanaal!

Na Kerst op Curacao met Trudy's zus Addie en haar gezin, volgt de oversteek naar Aruba met Caroline van Wijngaarden maakte foto's. Van daar vaart de Cardo met Titus van den Oever naar het Panamakanaal, waar wij naar dagen wachten door mogen varen.
5e Etappe: Door het Panamakanaal!

5e Etappe: Door het Panamakanaal!

Een fotoreportage van onze tocht door de sluizen en over het Gatun Meer, van de Caribische Zee naar de Pacific. Een drukke vaarroute waar de Cardo in de schaduw vaart van grote vrachtschepen.

Plaats hier uw reactie

 

Reacties

Route

Map Setting Sail

Nog
dagen tot Luc terug komt!

Days
Hours
Minutes
Seconds

Nieuws

28 juni 2016

25 juni Luc aangekomen in de haven van Amsterdam

" De tocht is volbracht"

07 april 2016

De Cardo vaart uit naar New York

Vandaag, 7 april, is de Cardo uitgevaren van Sint Maarten naar New York. Binnen drie weken verwacht schipper Luc Overtoom daar aan te meren.

26 februari 2016

Aankomst in St Maarten aan einde 10e etappe

De Cardo is op vrijdag 26 februari binnengelopen in de haven van Margot, de hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten.
 
Make your donation
Make your donation
 
Join us in your holiday
Join us in your holliday
 
Check our sponsors
Sponsors
 
Follow us and keep in touch
Follow us and keep in touch
  • Sponsors