4e etappe: Island hopping van Martinique naar Curacao

15 december 2014

Na een verblijf van twee weken op en rond Martinique, zet de Cardo op 5 december 2014 koers naar Curacao. Een reis over 475 zeemijlen waarbij Luc en zijn crew 13 exotische eilanden aandoen. Erica is op Martinique aan boord gekomen en Art en Tarcisio die de Atlantische oversteek hebben meegemaakt, tekenen bij voor deze etappe.

Van Martinique gaan wij in zuidelijke richting ‘Island hoppen’. Onze eerste stop is St Lucia waar wij voor anker gaan in Marigot Bay. Vandaar varen wij naar St Vincent waar wij voor anker gaan en volgens gebruik de achterkant van de Cardo vastleggen aan een boom op de wal, die in een decor van de film ‘Pirates of the Carribean’ blijkt te staan. Verder gaat het langs Bequia naar het eilandje Baliceaux, waar wij ankeren in de baai en vanaf de Cardo naar het eiland zwemmen. Wat we daar aantreffen is onvergetelijk! Op het eiland wonen geen mensen, maar wel honderden schildpadden, een aantal geiten en wat kippen. Later zien we op internet dat het eiland te koop staat voor 30 miljoen dollar, ongelooflijk!

De volgende stop is Mustique, waar Mick Jagger en andere beroemdheden een buitenverblijf hebben. Gelukkig mogen wij zonder al te hoge kosten een wandeling over Mustique maken omdat wij met onze reis geld inzamelen voor VU Cancer Center Amsterdam. Mick is niet thuis; eigenlijk komen wij alleen personeel en mensen uit de bouw tegen, en net als op Baliceaux veel schilpadden.

Wij varen verder naar het zuiden, naar het eiland Canouan en de naastgelegen vulkaan Tobago Cays. Wij gaan voor anker in de krater van deze vulkaan die met zijn rand boven de zee uitsteekt. Voor de kust ligt een rif waar je geweldig kunt snorkelen, en dat doen wij dan ook. Een lokale visser verkoopt ons een kreeft die Tarcisio heerlijk weet te bereiden op de BBQ.

Na een laatste stop op Union Island kiest de Cardo een westelijke koers. Wij varen boven de kust van Venezuela naar Islas Los Roques. Onze eerste belevenis die dag is een ontmoeting met een school dolfijnen die ons een tijd begeleidt. Vervolgens vangen wij onze eerste vis, een MahiMahi. Die avond komen wij midden op een zee met een diepte van 1600 meter raadselachtige grote lichtboeken tegen, die in een kwadrant 3 a 4 mijl uit elkaar liggen. Geen varende vissers, geen affakkeling van een olieplatform, geen oproep over kanaal 16 dat wij ons op verboden terrein zouden bevinden, erg bizar en ook wel een beetje eng!

Islas Los Roques is een groep van 350 eilanden die in 1972 National Park is geworden. Alleen het hoofdeiland wordt bewoond door zo’n 150 gezinnen. Om geen risico te nemen, zeker niet in Venezuela, melden wij ons keurig bij de autoriteiten. Wij moeten betalen voor de entree in het National Park, voor de in- en uitklaring van de boot en een boete omdat op Union Island op de papieren is ingevuld dat Curaçao onze volgende bestemming is. Omdat dit bij elkaar een fors bedrag wordt en we niet weten of we met nog meer fratsen te maken krijgen, besluiten we door te varen naar Bonaire. Met de wind vol in de zeilen: wij vestigen hier ons dagrecord van 162 zeemijlen!

Vrijheid is op deze exotische eilanden een betrekkelijk begrip. Op elk eiland moeten wij de boot inklaren en moeten de passagiers langs de immigratie, bij vertrek wordt de procedure herhaald. Het kost veel tijd en regelmatig ook geld. Zo niet op Bonaire, onderdeel van het Koninkrijk, waar wij ons met ons Nederlandse direct welkom. Hier brengen we een bezoek aan het Washington Slagbaai National Park. Zeer de moeite waard.

Een bijzondere ervaring is onze overnachting op Klein Curaçao. Bij aankomst zijn we onder de indruk van de kleur blauw van de zee. Op het eiland staat een verlaten vuurtoren en liggen een aantal scheepswrakken. En we zien direct een zeeschildpad zwemmen. Bij zonsondergang drinken we een biertje bij een eigenlijk gesloten restaurant. Alleen de bewaker is aanwezig. Daar worden we ook nog op verse vis getrakteerd – ‘on the house’!.

Als wij op 21 december aankomen op Curaçao wacht ons een zeer hartelijke ontvangst bij de Yacht Club. Hier genieten wij van de douche met zoet water. We brengen onze kleding naar de wasserette en halen de enorme hoeveelheid, door Albert Heijn Zeelandia gesponsorde, boodschappen op. Een herinnering die ons altijd zal bij blijven is hoe het voelt als alles, maar dan ook alles zout is; je lichaam dat plakkerig is, je haar wat een soort touw wordt en de theedoeken e.d. die niet meer droog worden en een steeds hardnekkiger luchtje krijgen. Hoe dan ook een geweldige reis!

Erica: “Een heerlijke ervaring die mij voor altijd zou bij blijven is de heerlijke ervaring is hoe weinig je nodig hebt om gelukkig te zijn”.

Plaats hier uw reactie

 

Reacties

Route

Map Setting Sail

Nog
dagen tot Luc terug komt!

Days
Hours
Minutes
Seconds

Nieuws

28 juni 2016

25 juni Luc aangekomen in de haven van Amsterdam

" De tocht is volbracht"

07 april 2016

De Cardo vaart uit naar New York

Vandaag, 7 april, is de Cardo uitgevaren van Sint Maarten naar New York. Binnen drie weken verwacht schipper Luc Overtoom daar aan te meren.

26 februari 2016

Aankomst in St Maarten aan einde 10e etappe

De Cardo is op vrijdag 26 februari binnengelopen in de haven van Margot, de hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten.
 
Make your donation
Make your donation
 
Join us in your holiday
Join us in your holliday
 
Check our sponsors
Sponsors
 
Follow us and keep in touch
Follow us and keep in touch
  • Sponsors