6e etappe: naar Galapagos

23 januari 2015

De etappe van Panama naar Galapagos blijkt er eentje van variaties. De eerste 3 a 4 dagen waait de wind uit het noorden, dan geen wind, wind uit het zuiden, geen wind, wind uit zuidoost. Titus en ik varen een uur of tachtig op de motor om de windstiltes rond de evenaar (doldrums) te overbruggen.
 Het is erg lastig om de koers te bepalen. Gaan we overstag of niet, gaan we nu de tradewind oppikken of moeten we eerst meer gebruik maken van de relatief sterke stroming van 1,5 tot 2 knopen!

Maar dan, vanaf dag vijf, komt de wind uit noordoost en krijgen wij de stroming op de kont. Het laatste deel is ondanks deze gunstige omstandigheden, door een zwakke wind, naar ons gevoel toch nog lang. Afgelegde afstand door het water 760 nm en over de grond 870 nm, een geweldige ondersteuning van de stroming vanuit het oosten!

Titus en ik krijgen land in zicht: Isla Santa Cruz, een van de Galapagos Eilanden. Al direct bij aankomst in het donker (sic) presenteert een agent zich om ons te helpen de administratieve zaken te regelen. En dat is niet niks!: douane Equador (het land waartoe de eilanden behoren), douane provincie Galapagos, immigratiedienst, ontsmettingsdienst voor de Cardo, duikers voor onderwaterschip check op kokkels en andere vreemde dieren, capitaineria voor de check van navigatie apparatuur... Afijn, de volgende morgen zitten we met acht mensen aan boord die allen hun eigen dienst vertegenwoordigen en iets te zeggen of te vinden hebben over de Cardo!

Galapagos is een eilandengroep die bestaat uit 13 grote eilanden en 115 kleinere eilandjes, allemaal van vulkanische oorsprong. Zij staan bekend om hun rijke ecosysteem en het grote aantal planten- en diersoorten die nergens anders ter wereld zijn te vinden. Charles Darwin deed er in 1835 onderzoek en tot de dag van vandaag worden er nieuwe soorten ontdekt. Helaas sterven veel planten- en diersoorten uit door de aantasting van het milieu, mede door de toestroom van toeristen die komen voor de natuur en om te duiken naar het rijke onderwaterleven. Daarom gelden er tal van eisen en beperkingen aan een bezoek aan deze eilanden.

Binnen een paar dagen na de check en inklaring en wordt duidelijk dat het Nationaal Park een negatief rapport van de duikers zal ontvangen aangaande het onderwaterschip vanwege een te grote aangroei van vreemd gedierte. Dat overkomt praktisch alle buitenlandse zeilschepen, een reden dat het aantal op één hand te tellen is.

Een negatieve uitspraak betekent dat wij direct moeten vertrekken of op een afstand van 40 mijl uit de kust het onderwaterschip dienen schoon te maken! In feite een onmogelijke taak op volle zee. Andere eilanden mogen we niet aandoen.

Paul van der Lugt en Evelien, Paul ten Have en Jos van der Horst komen naar Galapagos om een cruisetocht te maken. Wij hopen – op gepaste afstand – toch wat van deze eilanden te kunnen zien.

---

De Galapagos eilanden liggen in de Pacific, 1000 kilometer voor de kust van Equador. Oppervlakte:7.880 km² Hoofdstad: Puerto Baquerizo Moreno Inwoneraantal:25.000 inwoners (2009). Hoogste punt is Volcán Wolf:1.707 m. Afstand Amsterdam – Puerto Baquerizo Moreno: 10.395 km

Plaats hier uw reactie

 

Reacties

Door: Celma Sterkenburg-Groeneveld | Geplaatst op: 29 januari 2015

Luc, en 'bemanning', goede reis !!
Wij hopen dat jullie ook kunnen genieten.
Rik en Celma Sterkenburg

Door: Caroline van Wijngaarden | Geplaatst op: 23 januari 2015

Mogen jullie blijven?!!! ;) En ik kijk er zooooooo naar uit!! :) Nog even! Tot daar!!

Route

Map Setting Sail

Nog
dagen tot Luc terug komt!

Days
Hours
Minutes
Seconds

Nieuws

28 juni 2016

25 juni Luc aangekomen in de haven van Amsterdam

" De tocht is volbracht"

07 april 2016

De Cardo vaart uit naar New York

Vandaag, 7 april, is de Cardo uitgevaren van Sint Maarten naar New York. Binnen drie weken verwacht schipper Luc Overtoom daar aan te meren.

26 februari 2016

Aankomst in St Maarten aan einde 10e etappe

De Cardo is op vrijdag 26 februari binnengelopen in de haven van Margot, de hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten.
 
Make your donation
Make your donation
 
Join us in your holiday
Join us in your holliday
 
Check our sponsors
Sponsors
 
Follow us and keep in touch
Follow us and keep in touch
  • Sponsors