Luc's speech bij aankomst

28 juni 2016

" Ik ben er weer!"
Lieve mensen...... ik ben er weer!

Kanker.......een woord dat in de hele wereld emotie oproept.
De grote letters CANCER CENTER AMSTERDAM op mijn boot hebben talrijke reacties en gesprekken opgeleverd:
spontane giften, verhalen over geliefden met kanker, verhalen over mensen die overleden en mensen die bleven leven!
Het zijn verhalen met verdriet, maar ook verhalen die .... verbinden. Meer dan tientallen keren heb ik mijn verhaal over Trudy verteld, meer dan tientallen keren heb ik verhalen van anderen gehoord.

De reis om de wereld is voltooid! Mijn project Setting-sail for Cancer is volbracht!
Ruim 33 duizend zeemijlen hebben we achter de rug en alle opstappers en ik zijn in goede gezondheid en veilig thuis!

Wij hebben de meest wonderschone dingen op de oceanen gezien:
gezwommen met walvishaaien, door de atollen van de Pacific gevaren,in St. Helena de oudste schildpad op aarde gezien,
honderden dolfijnen rond de Cardo zien dansen,
vliegende vissen aan boord gehad met zelfs eentje in de afwasbak tijdens de afwas van Tarcisio,ons door 8 dolfijnen de weg laten wijzen naar de ankerplaats in Cocos Keeling,
En nog zoveel verhalen meer...Bijna teveel om op te noemen!
Bijvoorbeeld ook dat De Cardo tot 2 keer aan de ketting heeft gelegen, in Tahiti en in Cairns - Australië waar 5 geüniformeerde douane ambtenaren en een hond ons stonden op te wachten en het eerste dat ze tegen mij zeiden was: " you are not arrested, yet!"

Ik heb de gelegenheid gehad in een lyceum in Hiva Oa in de Markiezen Eilanden voor de klas te vertellen over het doel van het project Setting Sail for Cancer. In Portugal kreeg ik een interview op de televisie en in veel landen schreven de lokale kranten over de missie van setting-sail nadat de Cardo de haven was binnengevaren. Overal werden we warm onthaald en was men geïnteresseerd in het project.
Kanker verbindt.... realiseerde ik me telkens weer!

Met name de feestelijke ontvangst in Curacao bij de stichting van prof. Bob Pinedo was bijzonder en hartverwarmend! Hè Bob?  En de geweldige ontvangst in NYC zal altijd op mijn netvlies blijven staan!

Ik heb dit gedaan als ode aan Trudy, als dank aan de medici en verpleegkundigen van het CCA voor hun goede zorgen én om geld op te halen voor de research naar een betere en meer precieze behandeling van kankerpatiënten. Daarvoor hebben we met z'n allen ruim € 360.000 opgehaald! Geweldig!

Maar ik had dit niet kunnen doen zonder de opstappers:
in totaal zijn 36 mensen met de Cardo mee geweest.
Allemaal verschillende persoonlijkheden die met elkaar en met mij als schipper moesten dealen en samenleven op 50 m2!  Dag in, dag uit, soms wekenlang, soms zonder 1 boot te zien!
Dank jullie wel voor jullie bijdrage en jullie gezelschap, het is een ervaring om nooit te vergeten!

Speciale dank wil ik zeggen aan:
* Cees Huying voor je inzet en ideeën. Jij en je zoon Alex  hebben ook alle documentatie en flyers voor setting-sail om niet geleverd. En samen met Loetje vertrek en aankomst een feestelijke tint gegeven. Dank je wel Cees, dank je wel Loetje!
* het VUmc CCA team, in de voorbereiding en voor vandaag, Harriet, Yessica, Henk, Geert, dank jullie wel!
* mijn klankbord op moeilijke én op vrolijke momenten, mijn lieve vriendin Tineke, zonder onze satellietmail correspondentie en alle bezoekjes had de reis er heel anders uitgezien! Dank je voor je fijne, liefdevolle ondersteuning!
* de sponsoren met hun ruimhartige bijdragen. Vele particulieren, maar ook bedrijven met hardware giften die mede daardoor van de Cardo een optimaal schip maakten.
* voor een herbeleving hebben Caroline, Roderick, Koen en anderen video beelden vastgelegd. Nu al zijn er mooie compilaties! Dank jullie daarvoor!

* maar vooral Carlien en Hein:
* Carlien, jij bent de drijvende kracht en spil geweest tussen de opstappers en de Cardo. Je organiseerde opstappersborrels, het gaf de gelegenheid elkaar van te voren te ontmoeten en elkaar te leren kennen. De contacten met diverse professoren binnen de VUmc onderhield jij en je hebt samen met Casper veel energie gestopt om van het bezoek in NYC een succes te maken! Dank voor al je werk en inzet, bravo!!!
* en mijn goede vriend Hein, samen met Marjan de maaltijd kaartjes gemaakt, een vernuftig eenvoudig Excell systeempje dat we praktisch alle avonden gebruikt hebben! Eerlijk gezegd denk ik dat alle opstappers deze recepten nog steeds in hun eigen keuken gebruiken!
Hein, jij hebt ook gelet op de donaties dat die op de goede plek terecht kwamen, een monnikenwerk! Onlangs kwam je nog op het spoor van € 4.500! En als je nog even doorgaat, halen we de 4 ton echt wel! Je hebt zowel de site als mijn hele persoonlijke administratie bijgehouden, altijd was je bereid mij met wijze raad en daad bij te staan. Ik ben ontzettend blij met je hulp en onze vriendschap!!! Dank je wel!
* en als laatste het allerbelangrijkste, mijn kinderen Alexander en Marietje, Marcel en Floor en Madelien en Christopher. Moeilijke tijden na het overlijden van Kathrin, jullie moeder en dan ook nog jullie vader ver weg op de oceanen voor 2 jaar. Ik ben trots op jullie, voelde me gesteund door jullie en kreeg alle vertrouwen voor deze reis. Jullie hebben nieuw leven gebracht, Juline, al weer 1 jaar en straks in augustus de geboorte van het kind van Alexander en Marietje. Ik ben dankbaar dat ik zo'n goede relatie met jullie heb, dat is heel goed thuiskomen!

Lieve mensen,
Deze reis heeft mij veel inzicht gebracht, zoals in: hoe op zo'n kleine ruimte met elkaar om te gaan en met de zo verschillende karakters in respect naar elkaar te blijven kijken.
Het heeft mij doen inzien dat de schipper altijd naar alle wensen en meningen moet luisteren, maar dat het voor bemanning en haar veiligheid van vitaal belang is om adequaat en gedecideerd op situaties te reageren!
Het zeilen was spectaculair, in stormen en in windstilten. De hele reis kon ik vertrouwen op de Cardo, ik ken haar van binnen en van buiten, van onder tot boven.
Iedereen was gepassioneerd door het zeilen, elke etappe smeden we weer een crew die op elkaar was afgestemd in het koken, het wachtlopen, het schoonmaken, het zeilen.
Ik ben een rijker mens geworden doordat ik de mooiste plekjes én haar bewoners op onze aarde van dichtbij heb gezien en heb kunnen ontmoeten!
Het was een droom die door het te doen werkelijkheid is geworden! Een levenswerk en verrijking!

Dit project heeft in het teken gestaan om geld op te halen voor de baanbrekende research activiteiten voor Therapie op Maat binnen het Cancer Center Amsterdam.
Ik heb met trots de Cardo in de kleuren van het CCA gebouw rond de wereld gevaren en ik heb ook met trots onder de Delta Lloyd vlag gevaren.
Wel moest ik in de Azoren een tegenslag verwerken doordat ik ineens zonder opstappers kwam te zitten, maar gelukkig presenteerde zich daar weer een oplossing en hoefde ik niet solo te varen. Het heeft geen invloed gehad op de mooie en veilige afloop van de reis.

Ik weet waarvoor ik 2 jaar van mijn leven in het teken heb gesteld van deze fundraising. Ik ben ervan overtuigd dat door het werk binnen het CCA, kankerpatiënten een langer en beter leven zullen hebben en ik ben blij dat we daar aan hebben kunnen bijdragen!
Ik weet zeker dat mijn project Setting-Sail for Cancer een vervolg gaat krijgen!

Dank jullie allemaal voor jullie inzet en bijdrage in deze fantastische levenservaring !

Ik toast op jullie en ...op het leven!

Bekijk ook

Voorbereidingen voor Setting Sail in volle gang – vertrek in juli 2014

Voorbereidingen voor Setting Sail in volle gang – vertrek in juli 2014

26 juli 2014 vertrekt Luc Overtoom voor zijn reis rond de wereld- deze datum nadert snel en de voorbereidingen zijn dan ook in volle gang. Zijn boot de Cardo ligt nu in de haven van Marina Amsterdam, het vertrekpunt van de reis.

Plaats hier uw reactie

 

Reacties

Route

Map Setting Sail

Nog
dagen tot Luc terug komt!

Days
Hours
Minutes
Seconds

Nieuws

28 juni 2016

25 juni Luc aangekomen in de haven van Amsterdam

" De tocht is volbracht"

07 april 2016

De Cardo vaart uit naar New York

Vandaag, 7 april, is de Cardo uitgevaren van Sint Maarten naar New York. Binnen drie weken verwacht schipper Luc Overtoom daar aan te meren.

26 februari 2016

Aankomst in St Maarten aan einde 10e etappe

De Cardo is op vrijdag 26 februari binnengelopen in de haven van Margot, de hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten.
 
Make your donation
Make your donation
 
Join us in your holiday
Join us in your holliday
 
Check our sponsors
Sponsors
 
Follow us and keep in touch
Follow us and keep in touch
  • Sponsors